Нећете веровати ко још слави Славу сем Срба! Ево и истине о Амазонкама! Симонида Станковић

Срби су једно сарматско племе, степски витезови. Нема настаријег народа, сваки народ је најстарији и најбољи у нечему, али Срби су занимљиви што су сачували те најстарије слојеве у непатвореном и чистом облику, изјавила је Симонида Станковић, председник Друштва словенског културног наслеђа, гостујући у емисији Академија, продукције Хелм Kаст.

Она је рекла да јој је драго што гостује баш на Хелмкасту, јер је Хелм право име за Балкан.Многи не знају да је Хлм, Холм, Хелм, Хум, једна те иста реч, и значи хумка, што може да буде било које узвишење, а може да буде гора или планина. Зато се наша Стара Херцеговина звала Захумље – наводи она.

Према њеним речима, када су енглески путописци, „а у ствари шпијуни“, како је рекла, извештавали са нашег Хелмског полуострва, њихови водичи су на турском говорили „балкан, балкан“, за свако узвишење.

То на туркијским језицима значи узвишење, нека висина. Између осталог и планина Хелм је због тога добила име Балкан, зато што се сматрало из геополитичких разлога, да треба измислити нови идентитет старим народима који живе на полуострву Хелм – навела је она.

Њена примедба нашим аутохтонистима била је на рачун тога што премало пажње обраћају на нематеријално културно наслеђе, „а то је и музика и усмена књижевност“.

Српска усмена књижевност је фасцинирала и Гетеа и браћу Грим,и западну Европу. А у ствари Срби не знају да је то наслеђе у директној вези са најстаријим индоевропским епом који се зове „Нарт“. То је еп који припада свим кавкаским народима без обзира на порекло. Својатају га чак и туркички народи који су касније дошли, својатају га Ингушети, кавкаски Албанци, Лезги, Чечени, Грузини, Адиги и наравно Осетини и Алани. И међусобно се свађају „ко је старији и љепши“ и чији је Нарт – открива Станковићева.
Она је објаснила и шта је, односно ко је Нарт.

Нарт је светли витез, који је савршен морално, духовно и физички, и он је бранилац правде, истине и бољитка народа. И то је заједничка тема и то је космогонијска тема. Сви важнији митови, па чак и мач у камену потиче из овог епа Нарт. Фолклориста и антрополог Хауард Рид је рекао да је комплетна та прича дошла са Кавказа од наших сарматских предака – навела је саговорница Хелмкаста.
Станковићева је изнела и тезу да су се Хелас, односно Хелени, спустили из протословенске масе са севера.

Тај стари слој Хелена нема везе са атинским Хеленима, а поготово нема везе са модерним Грцима. Они су се мешали и генетски променили, међутим, то је случај и са другим народима у мањој или већој мери, па и са нашим – рекла је она.

Такође, Станковићева је рекла да су нам и Швеђани и други скандинавски народи рођаци.

Назив Шведске је Свенска, са нашим присвојним придевом „ска“. Па Данска – Данск, Норвешка – Норск или Нориге, иначе, Норвежани су нам чак језички најближи, као и Исланђани. А стари енглески језик, пре средњег века, тај “олд инглиш“, на језику тога времена изговара се „Енглиск“ – указује она.
Станковићева је приметила да је црногорски акценат, ако не рачунамо стару Херцеговину која је касније припојена Црној Гори, заправо исти као и косовско-ресавски акценат.

Речи као девојко или ђевојко, онда господин, кокошка, они акцентују као косовско-ресавски, односно рашко призренски. И сви Словени тако изговарају, и чак Хварани и Брачани. Само динарски Срби имају другачију акцентуацију. И као неко ко се бави музиком, изговор Херцеговаца, Крајишника и Босанаца, много ми више личе на акцентуацију коју сам чула код Алана, Осетина, Курдистанаца и народа који имају везе са Скитима и Сарматима. Кад Осетини рецитују Нарт, то ми личи на херцеговски, а и епика је таква и менталитет је такав – закључује Симонида Станковић.

Она је открила и који удаљени народи још славе славу поред Срба, што можете погледати у емисији, а откриће ће вас прилично изненадити.