Ако напредњацима ово прође, скупљаћемо кишницу и пити воду из олука! – Драгољуб Бакић

Морамо да спречимо и градњу насеља и трасу метроа на Макишком пољу, јер ћемо загадити изворе београдске воде. Ако Београђани нису спремни то да спрече, нека се спреме да скупљају кишницу и пију воду из олука, упозорио је архитекта Драгољуб Бакић гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст.

Он је казао да се све те приче о метроу распламсају пред изборе, али да је могуће да се уз велико задуживање и кредите нешто отпочне.Обично градови сами учествују у изградњи, или уз учешће државе до највише 50 посто, а овде би учешће државе било 90 посто, а Београд би дао 10 посто средстава. Оно што је погрешно у целом томе и што не би смело да се реализује јесте питање трасе. Поготово је спорна траса Макиш -Миријево, то је потпуна бесмислица. За протеклих 50 година, од 1972. године када је формирана дирекција за метро, ту је рађено 16 пројеката и студија. Радили су и Французи, Грци, Енглези, Немци, Шпанци… И за тих 50 година, оно што се није мењало, што је била константа, то су биле трасе – рекао је Бакић.
По његовим речима, фигурирало је пет траса, а најважнија је била, како је рекао, „Гребенска траса“, од Устаничке трасом Булевара и иде за Земун.

Она пролази делом града са највећим бројем становника, има три пута више становника него ова прва траса по најновијем плану. Ту су и факултети и средње школе, хотели, ту је концентрација становништва. Ако се иде на метро, то треба да буде прва траса, а да се потпуно укине она од Макишког поља – оцењује саговорник Хелмкаста.

Бакић је казао да се не могу доносити политичке одлуке „за један озбиљан инжињерски подухват који је врло везан за саобраћај“.

Не можете да правите метро у ливадама зарад неког будућег насеља које апсолутно треба да се спречи. Дакле, и метро и насеље морају да се спрече јер су у суштини на изворишту пијаће воде за Београд – категоричан је архитекта.

Он је потврдио да се ова траса метроа ради само како би се повећале цене станова који се планирају на Макишу као и оних у Београду на води, како би приватни грађевински инвеститори више зарадили.
Међутим, он упозорава на неслућене опасности о којима власт уопште не води рачуна о јавном интересу, какав је „пијаћа вода која мора да се штити“.

Та вода Макишког поља штити се већ 70 година генералним урбанистичким плановима. Београд има срећу што је можда једини град у Европи који на чесми пије скоро изворску воду. А свако градилиште је еколошка бомба – упозорио је он.
Архитекта је до у детаља објаснио какве разорне последице од градилишта би имали извори воде на Макишу. А затим је рекао и шта ће се десити када се у те зграде населе људи.

Када 50.000 људи почну да излива своје фекалије у Саву, то ће да стигне и до Аде Циганлије. Наравно да ћете да загадите и куплаиште. Нема купалишта. Заборавите на то – констатовао је Бакић.
Он је такође изнео став да је пешачка зона код споменика Стефану Немањи једна бесмислица.

Укинута је железничка станица, укида се и аутобуска, неће бити пешака – казао је.

Говорио је и о томе зашто ће та раскрсница загушити саобраћај.
Он је рекао да је на начин како они граде Београд на води, да то може и његова баба.

То може и моја баба. Ја сам могао у мојој улици да нађем десет предузимача као тих арапских. Подигнем кредит, радим једну кућу, продам кућу, па онда радим од тих пара другу и све тако. А добио сам бесплатно земљиште, инфраструктуру, па то нигде нема – закључује Бакић.

45 thoughts on “Ако напредњацима ово прође, скупљаћемо кишницу и пити воду из олука! – Драгољуб Бакић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *