Живот је прилагођавање, а не наметање! Ариана Стам

Гостујући у првој емисији новог серијала ”Битно” у продукцији ТВ Хелмкаст, писац и светски путник Ариана Стам је са уредником и водтељем Жаном Живаљевић разговарала о путовањима, другим културама и градовима које је обишла и у којима је живела. Осврнула се и на четири револуције у којима се затекла у арапским и тибетским земљама, током ”арапског пролећа”, као и на петооктобарски преврат у Београду и нашла да им је свима заједничка била отпорашка песница и жуте паткице:

”Видимо данас како изгледа та демократија коју шире Американци: посејали су мржњу и беду”, тврди Ариана Стам, илуструјући своју изјаву бројним примерима из Египта, у којем су радикални исламисти бацали хришћанску децу са кровова вишеспратница, у Непалу масовном проституцијом жена свих узраста које су изгубиле заштиту краља или, пак, стотинама хиљада деце изложене глади у Јемену наочиглед целог света.

”Важно је имати мобилни телефон, а не услове за одржавање личне хигијене. Исто тако, ”демократизација” је значила и окупацију светских корпорација над девичанским просторима, те сте на Тибету окружени западним брендовима”, појашњава Стам.

Како јој је било у иностранству, далеко од своје земље и родног Београда, Ариана Стам описала је у својој првој објављеној књизи ”Сахара блуз”, док ”Неусидрена” – о деценији хероинске зависности и лечењу, и ”Разодвијање” о религијама чекају на издаваче.

Ариана Стам је причала и о Београду некад и сад. У припреми је књига о седам генерација њене породице у престоници Србије. Кроз разговор су поменуте многе јавне личности, које су утеху пред сломом државе и економском пропашћу, одливом становништва, нашле у зависности од дроге или алкохола, од којих многих више и нема међу живима.

”Београд посматра оно што му се догађа и ћути.

Живећи дуго у Италији и Египту, као и Канади, или Хавајима, схватила сам да свугде мрам ја да се прилагодим, као дошљак.

Само је у Београду другачије. Он се одродио. Они који су у њега дошли, нису се прилагођавали, већ намећу своју културу, своје обичаје, своје навике”, закључује Стам.

Цео разговор вођен у студију ТВ Хелмкаст можете погледати  испод.

276 thoughts on “Живот је прилагођавање, а не наметање! Ариана Стам

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *