У Србији расте број деце са посебним потребама! Салим Горанац

Ново издање емисије ”Битно” на ТВ Хелмкааст јутјуб каналу доноси разговор са дугогодишњим директором Основне школе за децу са посебним потребама ”Сава Јовановић Сирогојно” Салимом Горанцем.

Свој први радни однос засновао је у тој установи и као дефектолог олигофренолог, по пресељењу школе из неусловног приземља црквене општине при Богородичиној цркви у Земуну у реновирано здање у Призренској, изабран за директора. За време његовог мандата школа је модерно опремљена, из донација и средстава од пројеката обезбеђена су насавременија дидактичка и рехабилитациона средства, направљен Исцелитељски врт око школе, држане бројне конференције, сусрети и манифестације. Организовао је стручне мобилне тимове за рану детекцију поремећаја код деце веећ на предшколском узрасту, као и помоћ и едукацију и за родитеље. Из тог искуства проистекли су закључци, које Горанац саопштава у емисији, да се проценат деце са посебним потребама у Србији повећаава са стандсрдних 12 посто у популацији на 13-14 процената.

Поред тога што је школа ”Сирогојно” добила слану пећину, најсавременије сензорне и моторичке собе, Горанац је аплицирао за базен, који је моћна терапија, посебно за децу оболелу од аутизма. Планирао је да за најмање 80 места прошири недовољне постојеће капацитете у Београду за дневни боравак деце и омладине са посебним потребама у 600 квадрата поткровља, увео лифт у зграду са четири спрата…

За свој рад Горанац је награђен највишим општинским признањем – заслужни грађанин Земуна.
На редовном конкурсу за избор директора изабран је већином гласова, а онда је један телефонски позив пресудио да може било ко, само не он!

44 thoughts on “У Србији расте број деце са посебним потребама! Салим Горанац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *