У Сарајеву је било 211 логора за Србе што државних што приватних! Драган Вујичић

Независна Међународна комисија на челу са Рафаелом Израелим,познатим профестором из Јерусалима је сачинила докумунт о страдању сарајавских Срба током грађанског рата у Босни и Херцеговини 1991-1995. године. У том документу се налазе докази и изјаве сведока о злочинима над Србима у Босни и Херцеговине. Ови докази оповргавају оптужбе против Ратка Младић који је осуђен на доживотну робију од Хашког трибунала. Судија Нијамбе из Замбије је издвојила своје мишљење на суђење Ратку Младићу.

– Судија Нијамбе је држала статута и закона и у својој одлуци, да не постоје ван разумне сумње кривица генерала Ратка Младића То значи да сваки аргумент и чињеница који не потврђује кривицу окривљеног, треба да се користи у корист оптуженог -каже Драган Вујићич, публициста и новинар који је пратио ратна дешавања у Босни и Херцеговини деведесети година прошлог века.

Сукоб на подручју бивше Југословије као и Хашки трибунал, настао је на Лендију тј. дело је америчке обавештајне службе Американци су предвидели и оставарили заштићене зоне , где би боравили муслиманске снаге које су нападали и провоцирали Србе.

– Фебруара 1993 године написан је сценарио рата у бившој Југославији.Тада се покреће и питање Рашке области, Војводине, Косова и Метохије. Затворили су небо над Републиком Српком , објашњава Вујичић.

Бошњаци су после рата у БИХ, иако су доживели геноцид била је већинска етничка група Босни и Херцеговине. Тако говоре и западни медији.

– Највише жртава током 1993 године у четири централне општине Сарајава су биле Бошњаци, али је погинуло и доста Срба који су били регрутовани и већина у Алијиној војсци . У улици Васе Мискина у мају 1992 године највише је погинулих Срба. Муслимани су гранатирали хотел Србија на Илиџи, напомиње, наш саговорник.
У Сарајеву је било 211 логора за Србе што државних што приватни. Сваки вод, војна јединица Армије Босне и Херцеговине је имала своју кућу за злостављење и силовања Срба.

– Бошњаци су извели нападе и улици Васе Мискина, као и Меркале 1 Меркале 2. Гранате су могле да убију пет шест, а у извештју стоји да је погинуло од 30 до 120 људи, што није тачно. То су знали посматрачи, официри Унпрофора, Америкнаци, Британци, нико од њих није имао идеју да за гранатирање окриви Србе. Алија Изетбеговић је за главне снаге који су злостављали Србе бирао битанге, који су бирани најгори од најгорих људи попут: Мушана Топаловића, Зуке, Јуке, они су били носиоци борбе до 1994 године. Они су имали задатак да очисти град од Срба, о злочина над Србима , објашњава Драган.

Језути , тј. католици су покренули верски рат против православних Срба. Папске буле из XВ је директни повод за рат против православих. Тако је верски рат вођен, током Првог, Другог Светског рата као и последњег рата 90-тих година прошлог века, прављена је колација католика и муслима против православних.

– Хрватска је извршила агресију на Босну и Херцеговину на пролеће 1992. године освојвши делове Посавине и пресекли су источне српски крајеве од западних. Каталици су кроз историју рушили српске цркве па градили од њих католичке, затим покрштавали Србе у католичку веру, каже Вујачић.

Срби су после потписивање Дејтонског спорузума морали да се повуку из делова Сарајева, где су живели. Када је донешен Устав Муслиманско-Хрватске федерације , Срби се не поминују у њему као народ.
-После рата 90 одсто Срба је морао да оде из ценралних сарајевских општина. Формирано је у близини насеља Лукавиц, Источно Сарајево, нови град, које има око 30 до 40 хиљада становика, где су остали Срби, објашњава , сведок страдања сарајевских Срба.