Вучић отворио пут за стварање велике Албаније од Крфа до Панчићевог врха (ВИДЕО)

Охридским споразумом отворен је пут за уједињење две чланице УН, и стварање Албаније, од Крфа до Панчићевог врха, каже проф Александар Ђикић у интервју за Хелм Каст.

Он објашњава да ће овај потез само повећати опасност по Србију и њене грашане.

Ствара се држава која излази на два мора, која има обалу од 300 км, накојој се налази лука Валона, и централна лука Јадрана Драч, држава са моћним савезницима, са великом дијаспором и најмлађом популацијом на Балкану, држава са огромним природним ресурсима: нафта, гас, угаљ, минерали (Трепча) итд. Земља са народом изразито антисрпки расположеним – каже Ђикић.

Он страхује да ће као следеће жариште у Србији бити отворена Рашка област.

Утицај Велике Албаније на Санџак ће бити огроман. Санџак ће убрзо од истих земаља које данас „решавају Косово“, да тражи аутономију. Становништво Тутина је претежно арнаутског порекла. Сјенице и Новог Пазара је 50:50, али ће се сигурно приклонити јачој сили (а то је Велика Албанија). На тај начин, Краљево постаје први реално одбрањив српски град. На Рашку, Ушће, и сл, да не рачунамо. Да додамо да би такав Санџак био озбиљно потпомогнут од Саудијске Арабије и Турске – каже Ђикић и наставља:

Са друге стране, притисак на општине Куршумлија и Прокупље би био огроман. Општина Куршумлија је већ опустела, а уколико Вучић или неко други реализује ауто-пут Ниш-Приштина, Прокупље ће такође бити. Ниш ће бити први град који је реално могуће бранити (ако Бугари нешто не замуте). Са јужне стране, Врање је у опасности. Велика Албанија би пресекла Коридор 10, на делу Прешево-Табановце, а од Бујановца (у коме Шиптари данас држе власт) до Врања нема пуно. (не верујем да ће Бугари бити имуни на Врање) – објађњава он.

Ђикић указује да би се скијашки центар Копаоник нашао великим делом на самој линији границе.

Реално је да ће се Београђани скијати поред албанских војника са дугим цевима. Неки објекти (нпр. хотел Небеске столице, налази се на смој граничној линији). Уместо да замрзнемо конфликт, ми смо га одмрзли, и оставили потомству озбиљне проблеме – указује он.

Он упозорава да ће Косово, односно та нова Албанија, тражити ратну одштету.

С обзиром да смо се ми определили да запад арбитрира, врло је извесно да би је и добила. Јесмо ли спремни да уместо да плаћамо грдне милијарде непријатељу? СПЦ ће изгубити неке од најважнијих стубова културе и религије: Дечане, Пећку патријаршију, Богородицу Љевишку, Грачаницу, Бањску, Архангеле…. Уласком у УНЕСКО Косово (Албанија) ће их преузети, а убрзо би српско монаштво било замењено албанским или албанско-грчким. Зашто у овом тренутку СПЦ жмури на ту опасност? Први корак који ће предузети Косово/Албанија, биће подизање међународних потерница за најмање 5.000 Срба који су учествовали у рату 1997-99. То значи да никада нећете бити сигурни да ако кренете у Црну Гору, Грчку, Мађарску…да вас неће ухапсити по међународној потерници – каже он.

Погледајте цео интервју: