Не могу да гледам како нас праве будалама! Данило Икодиновић

Не можемо да се похвалимо да имамо бајну и сјајну спортску инфраструктуру, па ни струку. Сви људи који знају посао и сви који иоле вреде, беже из Србије. Наука је у спорту достигла ниво стратосфере, а где је наш институт за спорт у ком би наука имала више удела да подигнемо спорт на већи ниво, упитао је Данило Дача Икодиновић, прослављени ватерполиста, гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст.

Он је рекао да смо некад били земља колективног спорта, али „сада се он малчице сакрио иза појединачног спорта“.По мени, супер, највише медаља досад, али морамо да се запитамо шта је са мушком кошарком, шта је са мушком одбојком, која већ друге олимпијске игре није отишла. Онда женски и мушки рукомет не постоје на ОИ, последњи пут мислим да су мушкарци били 2000. године у Сиднеју. Тако да је то доста велики проблем за колективни спорт – оценио је Икодиновић.
Он каже да је док је играо ватерполо пио „и пиво и кока-колу и све“.

Док играш, као не смеш да пијеш, а кад сам престао, ево, нисам попио кока-колу пет година – каже он.
На питање да ли се кока-кола сматра допингом, каже да се ништа од тога сада не сматра као допинг.

Ратко Рудић, чувени ватерполиста и тренер, кад је играо седамдесетих година, нашли су му нешто повишено, па су утврдили да је то од кока-коле. Сада ни због једног пића не можеш да паднеш на допинг контроли – истакао је Икодиновић.
Упитан да ли хемичари праве неке коктеле за спортисте од састојака који су дозвољени, каже:

То је оно што нама фали, управо сам о томе причао. Види, ми правимо резултат, и то је о-кеј, али замисли да сад имаш и науку у спорту, замисли инфраструктуру бољу, да имаш струку бољу. Да имамо двадесети део тога што имају неки други, били бисмо озбиљна сила – указао је саговорник Хелмкаста.
Икодиновић је говорио зашто је требало да његова супруга Маја Огњеновић требало да носи заставу, образложивши да она 19 година игра за репрезентацију и има велики број медаља које је набројао. Он верује да иза тога стоје политички мотиви, као и иза чињенице да га нису звали нигде да гостује, нити да даје било какав коментар током Олимпијских игара у Токију.

Наша политичка сцена је доласком СНС-а на власт постала један монтипајтоновска, један циркус невиђених размера, који траје и надам се да ће врло брзо да заврши – пожелео је он.
На питање како би, да је он министар спорта, уредио односе у спорту, да освајамо више медаља, Икодиновић је рекао да морамо да кренемо од школа.

Да се спорт врати у школе, да се врати физичко, да се спортске секције врате, да се врати универзитетски спорт. А онда из те широке базе можемо да правимо врхунске спортисте. Имали би далеко више врхунских спортиста, у више спортова бисмо били успешни, и наравно, инфраструктура је врло битна, струка такође и школски и рекреативни спорт. И том пирамидом долазиш до врхунског спорта. Тако је раније било – казао је.
Упитан како се ватерполисти стално одазивају на позиве селектора, док неки други спортисти не, казао је да је то питање система.

У том систему те науче да је играње за репрезентацију најважнија ствар у твојој каријери – открио је славни ватерполиста.
Говорећи о томе да ли након одласка седморице најискуснијих репрезентативаца, треба да бринемо о будућности репрезентације, рекао је да не треба.

Пријатељ сам са Дејаном Савићем од малена, цео живот смо заједно. Оно што ми је Деки рекао, јесте да има већ спремну екипу за Париз. Вероватно у борби за медаљу, на то је мислио. Остаје Мандић, остаје Јакшић, Сава Ранђеловић, браћа Рашовић, Мали Ђорђе Лазић… озбиљни играчи остају у игри – казао је Икодиновић.
Он је говорио о политици, о Шапићу и Икодиновићу, али и екологији, Рио Тинту, сукобу са Јадранком Косор на Твитеру око операције Олуја и другим темама које можете погледати у емисији. А у првим минутима можете да видите да је Србија у Токију освојила заправо 11 медаља, од тога пет злата, а не девет медаља, од чега три злата, како наши медији јављају.