ЕУ и САД грцају, Руси бољи у економији него на фронту! Нас чекају плате од 100€!

Путин је у економији повукао одличне потезе. Очекивао сам да ће много боље бити на фронту него у економији, међутим, десило се обрнуто, изјавио је економиста Бранко Драгаш гостујући на каналу Резервни положај у емисији Реч.

-Од када је дошао на власт 1999/2000. године радикални сам критичар његове економске политике, који води углавном неолиберална струка око Голдман Сакса, Џ. П. Моргана и тако ти кадрови. Међутим, сада су у економији повучени 95 одсто одлични потези, уведено је плаћање у рубљама и слично. То је довело до тога да је рубља, која је била отишла на 120, потом пала на 58-60 у односу на долар и евро. Реално гледано рубља је сада прејака и она би требало да буде између 78 и 82 – проценио је Драгаш.

Он је истакао да само у ових 240 дана специјалне операције, Русија има преко 200 милијарди долара суфицита за извоз енергената.

-Највећи купци руске нафте и гаса су мешетари са Волстрита, Американци, који купују на води, на мору и океанима, то се претаче и они даље препродају. То је условило драстичан раст енергената у Европи. Запад је дошао у позицију губљења разума и немачки економисти уопште не могу да схвате ту „семафор“ коалицију какве глупе потезе повлачи. И рекао је председник индустрије Немачке: „Само ви тако радите, имаћете осам милиона радника на улици“ – изнео је Драгаш.

Он је рекао да је штампање новца, које се ради „немилице“, довело до ових ненормалних дугова „због којих грцају у дуговима Америка, ЕУ и свет“.

-Тај модел шок терапије, тзв. Вашингтонски консензус неолибералног капитализма, спроводио се како би мултинационалне корпорације могле да се шире. То је функционисало 50 година и то је дошло до свога краја и краха – навео је Драгаш.

Објашањавајући зашто се долар још држи и у овом тренутку је чак ојачао, казао је да је „долар надуван“ и пренео речи једног швајцарског банкара који је рекао: „У трчању валута ка кланици, долар се најбоље држи“.

  • Долар више није оно главно средство плаћања какав је био са 90 одсто учешћа, већ је пао на 47-48 одсто и то су процене које сам ја радим – казао је он, рекавши да је слом долара неминован, а исто тако и евра.

Драгаш је рекао и да је „Србија банкрот“, да ће динар такође доживети крах, те проценио да ће нам плате пасти на 100 евра, а пензије на 50 евра.

ЕУ и САД грцају, Руси бољи у економији него на фронту, а нас чекају плате од 100е!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *