Долази талас библијских пропорција, видећемо страшну страну Авганистана! Дарко Танасковић

Можда има основа да се говори да ће ово бити једна мекша, „софт“ варијанта талибанског режима, у односу на онај од пре 20 година, када су и својим понашањем створили широк фронт против себе у свету и делом у Авганистану. Али оно што је сасвим сигурно са друге стране, да ће талибани настојати да пронађу сараднике окупатора, да ће у томе ићи од куће до куће, да хватају те људе и не верујем да њихова судбина може личити на забавни парк, рекао је професор др Дарко Танасковић, дипломата и оријенталиста, гостујући у емисији реч продукције Хелмкаст.

Сетите се само рушења скулптура Буде у Бамијану што је изазвало згражавање у целом свету. Схватају они врло добро, јер су се у међувремену изградили, да не треба такву слику слати у свет, па дају гаранције свима да ће сви бити амнестирани, ушли су у палату, сликали се цивилизовано, ништа није спаљивано, рушено како је радила Исламска држава. Види се да тече живот, и то ће бити приказано и верујем да је то једним делом тако – примећује Танасковић.
Међутим, он не верује да ће то бити слика унутар самог Авганистана.

Они ће доћи у ситуацију да морају да буду веома обазриви, сада ће један сусед проказивати другога, да би се додворио новим властима, цела женска полулација може бити подвргнута режиму и могуће су реторзије према женама за које се сматра да сн ису понашале како треба. Али то што се неће видети оком камере, или што ће неки сниматељ можда успети да ухвати, биће сигурно та ружна и страшна страна ове реконквисте коју су талибани спровели – уверен је Танасковић.
Он је казао да ће се талас избеглица наставити, без обзира како ће бити привремено заустављан, на неке вештачке начине, како је рекао.

Поготово ако буде настављена криза са снабдевањем водом, која је већ постала драматична и мислим да ће тај талас имати библијске димензије. И зид који помиње Турска говори да је ствар крајње озбиљна – наводи он.
Танасковић подсећа да су у Србију и до сада долазиле избеглице из Авганистана.

Чак их је у неком тренутку било највише. Морали бисмо употребити све механизме да се тај талас не прелије на нас – упозорио је дугогодишњи дипломата.
Он је говорио и о томе да ли ће се талибани засита одрећи производње дроге и уништитит њену производњу, што можете погледати у емисији, а на самом почетку Танасковић је одговорио и на питање да ли ће Авганистан повући признање Косова, будући да се Косово обавезало Америци да чува непријатеље талибана.
На питање шта је Израел добио од признања Косова, он одговара да је то врло мало, или ништа.

Од израелских дипломата сам чуо да Израел не добија готово ништа од тога, без обзира какве су спекулације прављене и објашњења дата, о значају да једна муслиманска држава оснује амбасаду у Јерусалиму. Јер каква је уопште Косово муслиманска држава, оно је безначајно. Говорили су да не сматрају да ту има било какве велике користи за Израел, и да је реч искључиво о томе да се помогне Доналду Трампу у финишу његове председничке кампање. И да је то под притиском Американаца урађено, те да то нема за Израел већи значај – открио је саговорник Хелмкаста.
Говорећи о Вашингтонском споразуму, казао је да је то један „асиметрични споразум“.

То су два споразума потписана истог дана, који се разликују по одредбама. Не знам у дипломатској историји да ли је тако нешто потписано. Ово што је Приштина отказала, то је незамисливо да Приштина може отказати споразум САД-у. Без обзира ко је председник, оне треба да стоје иза тог споразума. Али то је нешто што не треба да изненади, то је споразум ад хок, за одређени политички тренутак. Али верујем да нити ћемо га ми до краја спроводити, нити ће га спроводити САД, сем у нечему што њима јако одговара – оценио је Танасковић.
Он подсећа да је већ говорио да неће наступити „тај велики револт у исламском свету“ због склапања односа Косова са Израелом и установљења амбасаде у Јерусалиму.

Јер арапске државе успостављају јавне и тајне односе са Израелом већ јако дуго и готово да им некако смета тај проблем Палестине јер не могу на том плану да иду отворено. Зато нисам очекивао неке велике реакције, ето на пример, Ердоган се страшно наљутио када је Косово одлучило да то уради, а ево сада се залаже за нова признања. То је тај двоструки стандард и лицемерје – указао је Танасковић.
Он је говорио и да је непосредно пред НАТО интервенцију 1999. године једна делегација етничких Турака са Косова и Метохије посетила Турску како би се у турском парламенту успротивила независном Косову. Шта су они рекли, и шта им је одговорено у Анкари, погледајте у емисији.