ЦРНЕ РУПЕ ПО СРБИЈИ! Давос одлучио: Вештачко месо правиће се у Сурчину, крављи фонд већ уништен! (ВИДЕО)

Ми чинимо злочин изградњом аутопута од Прељине до Појата, и практично исељавамо читава села на моравском коридору, рекао је професор доктор Миладин Шеварлић, аграрни економиста и бивши посланик у Скупштини Србије, приликом гостовања у емисији Реч продукције Хелмкаст.

  • Не ради се само о заузимању површине под аутопутем, три траке с једне, три са друге стране, ради се о томе да градимо најскупље аутопутеве, са најнижим трошковима репроматеријала. То је геноцид над земљиштем шта се ради код нас. Уклања се оранични слој дубине 11 метара, да би испод тога вадили шљунак који насипају као подлогу за аутопут, а доле остају језера, црне рупе – објаснио је Шеварлић.

Говорећи о проблему са млеком у Србији, рекао је да су призвођачи задржавали дуготрајно млеко по магацинима, па се зато створила несташица.

  • Задржавана је испорука, а било га је у магацинима. Иначе, са постојећим бројем музних крава у Србији ми не можемо да задовољимо домаће потребе – рекао је он, додавши да се код нас према одлуци Давоса уништава сточни фонд још много пре Холандије, али код нас се не помињу еколошки разлози.

Шеварлић је рекао да пијачне управе треба да купе млекомате, где би сточари директно доносили своје млеко и где би грађани могли директно да купе млеко директно од произвођача, „без посредства трговачке мреже или прехрамбене млекарске индустрије“.

  • То постоји, ако се не варам, у Горњем Милановцу и још понекој општини. У сваком случају то није са 2,8 масти, већ је по проценту масноће боље од оног у трговини. Јер оно у трговини је млеко којем још само душу нису узели – указао је овај стручњак за аграрну економију.

Он је подсетио да је европски стандард алфатоксина у млеку 0,5 милиграма, али да ми за своје потребе не поштујемо те стандарде.

  • Ми све време извозимо у Црну Гору млеко које задоваљава европске стандарде. Тавког млека нема за нашу децу овде, нема за болеснике, али има за црногорско тржиште – открио је професро Шеварлић.

Он је такође казао да се према неким информацијама у Сурчину планира изградња фабрике вештачког меса.

Шеварлић је упитао зашто на сајту Владе нема ниједне одлуке која се односи на оно што се потписује у име државе Србије, зашто ни на сајту Председника Србије нема ниједног документа који је он потписао, те зашто нема на сајту Министарства привреде или Владе нема ниједног уговора са тзв. инострани инвеститором.

  • До мене су као посланика долазили папири да поједини инвеститори немају обавезу поштовања еколошких прописа. Ко је то смео да потпише? Верујем да је то тачно, имајући у виду какву еколошку штету наносе Србији – уверен је саговрник канала Резервни положај.

Говорећи о Косову и Метохији рекао је да „Србија увек касни барем десет корака“ иза Приштине.

  • Да ли свесно, због сарадње са њима или због неспособности, то је друго питање. Ми немамо ниједан корак унапред испланиран, а камоли десет корака унапред. Што није председник објавио којих су то шест или осам, или колико већ држава, које су повукле признање Косова? – упитао је.

На питање да ли се чека да Приштиуна буде примљена у неку међународну организацију па да открије имена тих држава, одговорио је питањем:

  • Па чему „пост фактум“? Извините молим вас, значи ви саучествујете, правите вештачки недостатак аргумената, и доводите оне који одлучују у заблуду. На шта они могу после да се ваде.

Шеварлић је констатовао да Европска Унија уопште није наклоњена Србији, јер је „већина чланица учествола у бомбардовању.

  • Ми још нисмо потписали мировни споразум после НАТО агресије. Ми смо још у ратном стању – закључио је Шеварлић.