Четнике нису издали Енглези, него Американци, овај Рузвелтов потез је пресудио

Генерал Милан Недић треба да се рехабилитује од комуниста, али да му остане осуда којом га је краљева влада осудила због издаје, рекао је публициста Милослав Самарџић, највећи познавалац историје четничког покрета и директор филмске куће „Погледи“, гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст.

Самарџић открива како су четници ликвидирали недићевце, љотићевце, па и четнике из групе Косте Пећанца, а све зато што су их сматрали издајницима који су сарађивали са Немцима.
Он је потврдио да је краљев динар био конвертибилна валута која се могла улагати у швајцарској банци.Динар је био конвертибилан од краља Уроша хиљаду двеста и неке, све до 1945. године. Комунисти као скакавци униште све до чега дођу. Пре рата смо имали 75 тона злата измештених у стране банке и део је потрошен на финансирање отпора. Титу је предато преко 60 тона преосталог злата, он је све то спискао – казао је саговорник Хелмкаста.
Списак броја убијених свештеника од различитих оружаних формација, који се појављује на друштвеним мрежама, који показује да су комунисти убили највише свештених лица, укупно преко 200, он је потврдио као аутентичан.

Међутим, тај попис је непотпун. Јереј Велибор Џомић је урадио систематски попис и утврдио да су комунисти убили 540 свештених лица, а усташе 184. Дакле, комунисти су убили три пута више него усташе, а више него сви остали заједно – рекао је Самарџић.
Према његовим речим тачно је да је краљ на притисак Британаца 12. септембра 1944. године издао наређење да Дража преда команду Титу.

Међутим, оно што комунисти избегавају да помену јесте да је краљ неколико месеци касније сменио Тита и поново поставио Дражу. То се по њима не важи, а ово прво се важи – казао је Самарџић, нагласивши да краљ није абдицирао тиме што је предао војну команду Титу, и није краљевина престала да постоји, већ је и даље остао на челу државе.

Многи заборављају да је Тито потом био министар у краљевој влади – указује саговорник Хелмкаста.
Он наводи да заправо нису били Британци ти који су издали краља и довели комунисте, већ Американци, односно, како је рекао тадашња Дубока држава и председник Теодор Рузвелт „који је доносио одлуке мимо Конгреса, Сената и других институција“. Черчилово понашање у вези притиска да се команда у једном тренутку прееда Титу, оцењује као „коцкање“, али да је британски премијер желео да у крајњем резултату Југославија остане краљевина.

Черчил није волео комунисте и није желео да се заведе комунизам. Али то се десило због Рузвелта – рекао је Самарџић, а на који начин је и зашто амерички председник утицао на то, можете погледати у емисији.

35 thoughts on “Четнике нису издали Енглези, него Американци, овај Рузвелтов потез је пресудио

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *