Др Слободан Јанковић: Срби су се доселили на Балкан! Александар Митић: То је историјски фалсификат!

По први пут у нашој јавности организован је дуел историчара класичне школе и историчара тзв. аутохтонистичке школе. Данило Тврдишић, аутор емисије Политикон у дуелу је угостио историчара Слободана Јанковића и аутора књиге Није било Сеобе Срба Александар Митић.

Александар Митић објаснио каква истраживања је спровео за своју књигу и зашто Порфирогенитов спис који је главни извор о наводном досељавању Срба на Балкан у време цара Ираклија. Он каже да је у књизи обрадио и друге изворе који се узимају као доказ досељавања, али да ти списи говоре о ратовима Словена и Ромеја али не о досељавању.

– Поглавље о Србима у Порфирогенитовом списку је најспорнији. Овде има више записа на маргинама. Утврђено је да на самом списку постоји шест различитих рукописа тј. да је шест људи писало спис, а да је на маргинама још рукопис пет људи. То је довољно да неко посумња да спис није аутентичан – објаснио је Митић износећи и низ других примедби које доказују да су у спис накнадно убацивани делови па и они који говоре о досељавању.

Он је објасно да се у преводима ромејских историјских извора такође манипулисало јер се например “подизање устанака од стране Словена и Хуна” у преводима наводи као “инвазија Словена и Хуна”.

-Ако су подигли устанак значи да су већ живели на тој територији – објаснио је Митић.

Слободан Јанковић каже да информације које Митић износи могу да збуне људе који нису довољно информисани о историји. Он је Митића, Шаргића и друге аутохтонисте оптужио за манипулисање.

-Овде смо имали прилику да чујемо од Митића да су сви извори такозвани – рекао је Јовановић и упитао Митића који су по њему извори које признаје.

Митић је рекао да је највише списа фалсификовано у 15 и 16 веку.

Кометаришући Порфирогенитов спис, Јовановић каже да је нормално да на списима ради више људи и да није неуобичајено да има више врст рукописа и да то није доказ који дисквалификује тај извор. Он је подсетио на разна истраживања око поменутог извора па и истраживање Тибора Живковића.

Коментаришући Митићеве примедбе о преводу “устанак” у “инвазија”, Јовановић каже да по Митићу су онда и Хуни староседеоци Балкана јер се помињу у истој реченици.

Погледајте читав дуел:

81 thoughts on “Др Слободан Јанковић: Срби су се доселили на Балкан! Александар Митић: То је историјски фалсификат!

  1. Usually I don’t learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice post.

  2. naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

  3. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

  4. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

  5. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

  6. I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

  7. I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

  8. Try to slowly read the articles on this website, don’t just comment, I think the posts on this page are very helpful, because I understand the intent of the author of this article.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *